4G-liittymä

4G tarkoittaa neljännen sukupolven langatonta tiedonsiirtoteknologiaa joka toimii mikroaaltosäteilyn avulla. Jotta 4G-verkkoa voidaan hyödyntää, täytyy asiakkaan hankkia joko siihen sopiva modeemi tai puhelin. 4G-liittymän piti alkuperäisen suunnitelman mukaan pystyä jopa 1 Gbit/s nopeuteen, mutta tähän vauhtiin päästiin käsiksi vasta viime vuosina. Suurin 4G-nopeus jota kuluttajille tarjotaan on noin 450 Mbit/s, vaikka tämä onkin vain teoreettinen maksiminopeus.

4G Mobiililaajakaista

Mobiililaajakaista 4G-verkossa on näinä päivinä suosituin mobiililaajakaista. 3G mobiililaajakaistaliittymiä ei ollut koskaan sen kummemmin tarjolla, koska nopeudet eivät olleet tarpeeksi hyvät ja yhteys ei ollut vakain. Vaikka 4G-verkon piti alkuperäisen suunnitelman mukaan pystyä 1 Gbit/s nopeuteen heti lanseerauksen yhteydessä, ei tämä koskaan toteutunut.

Nykyään 4G-liittymiä on yleensä n. 300 Mbit/s, jonka jälkeen liittymä on yleisesti operaattoreilla 5G-liittymä. 5G-liittymien nopeudet ovat operaattoreiden valikoimissa yleensä 300 – 1000 Mbit/s välillä.

Kaikki mobiililaajakaistat

Operaattoreilla on tällä hetkellä saatavilla vaihtelevasti 4G-liittymiä. Liittymien ominaisuudet vaihtelevat aina operaattorin mukaan. Kaikki 4G mobiililaajakaistat sopivat nettikäyttöön ja sinun kannattaa valita liittymäsi nopeus sen perusteella, kuinka nopeaa nettiä tarvitset.

Jos sinulla ei ole tietoa, kuinka nopeaa mobiililaajakaistaa tarvitset, niin n. 100 Mbit/s liittymä riittää mainiosti perustarpeisiin. Kyseisen liittymän saat n. 20 eurolla kuukaudessa ja voit mahdollisesti saada liittymän myös halvemmalla.

Voit katsoa vaihtoehdot mobiililaajakaistaksi alla olevasta napista.

4G liittymät

4G+ liittymä

Viime vuosina käyttöön on myös tullut 4G+, joka on tavallaan se ”oikea” 4G. 4G+ nopeus voi olla jopa 1 Gbit/s ja vasteaika on vain parin millisekunnin luokkaa. 4G+ käyttää samalla monta taajuutta ja voi tämän avulla kasvattaa kaistan kokoa. Nykyään monet laitteet tukevat 4G+ nopeuksia automaattisesti. Monet operaattorit käyttävät varmasti 4G+ verkkoa siellä missä sitä on mahdollista käyttää helposti, eikä verkkoa ole tarpeen päivittää 5G-verkoksi.

Jokaisella operaattorilla on nykyään vaihtoehtoja 5G mobiililaajakaistaksi. 5G verkko laajenee koko ajan ja kannattaakin aina välillä tarkistaa, joko 5G verkko toimii alueellasi.

Voi hyvinkin olla niin, että todellisia 5G-nopeuksia näemme vasta vuosien kuluttua. Tässä kestää kuitenkin ennen kuin 5G verkon kattavuus on samalla tasolla kun 4G kattavuus.

Halvin 4G liittymä

Jos etsit halvinta mobiililaajakaistaliittymää, kannattaa sinun ensin tarkistaa mistä lähin tukiasema löytyy ja mille operaattorille se kuuluu. Tämä hoidat helposti Cellmapper-palvelun avulla. Suosittelemme että hankit ainakin 100 Mbit/s liittymän. Tämä on kuitenkin vain teoreettinen maksiminopeus ja oikea nopeus täytyy itse testata käytännössä kun liittymä on avattu. Näin varmistut, että mobiilinetti toimii siellä missä käytät sitä eniten. Alla vielä kolmen operaattorin parhaat tarjoukset 4G- ja mobiililaajakaistaliittymälle. Elisa / Saunalahti Mobiililaajakaista tarjous Telia Mobiililaajakaista tarjous DNA Mobiililaajakaista tarjous Pääset operaattorin tarjoussivulle ja näet viimeisimmät hinnat vaihtoehtoa klikkaamalla.
4G verkko