4G-liittymä

4G tarkoittaa neljännen sukupolven langatonta tiedonsiirtoteknologiaa joka toimii mikroaaltosäteilyn avulla. Jotta 4G-verkkoa voidaan hyödyntää, täytyy asiakkaan hankkia joko 4G-modeemi tai 4G-puhelin. 4G-liittymä piti alkuperäisen suunnitelman mukaan pystyä jopa 1 Gbit/s nopeuteen, mutta tähän vauhtiin päästiin käsiksi vasta viime vuosina. Suurin 4G-nopeus jota kuluttajille tarjotaan on noin 450 Mbit/s, vaikka tämä onkin vain teoreettinen maksiminopeus.

4G Mobiililaajakaista

Mobiililaajakaista 4G-verkossa on näinä päivinä suosituin mobiililaajakaista. 3G mobiililaajakaistaliittymiä ei ollut koskaan sen kummemmin tarjolla, koska nopeudet eivät olleet tarpeeksi hyvät ja yhteys ei ollut vakain. Vaikka 4G-verkon piti alkuperäisen suunnitelman mukaan pystyä 1 Gbit/s nopeuteen heti lanseerauksen yhteydessä, ei tämä koskaan toteutunut.

Kaikki 4G mobiililaajakaistat

Suomesta löytyy ainakin seuraavat 4G mobiililaajakaistat:

  • DNA Matkanetti 4G Max. Toimii verkon maksiminopeudella.
  • DNA Matkanetti 4G Super. 300 Mbit/s nopeus.
  • DNA Supernetti 4G. Max 150 Mbit/s nopeus.
  • Telia Rajaton 450 M. 450 Mbit/s maksiminopeus.
  • Telia Rajaton lite 100 M. 100 Mbit/s maksiminopeus.
  • Telia Rajaton lite 0,2 M. 0,256 Mbit/s nopeus.
  • Saunalahti Mobiililaajakaista 4G Super. Nopeus 100 Mbit/s.
  • Saunalahti Mobiililaajakaista Premium +. 300 Mbit/s nopeus.
4G liittymät

4G+ liittymä

Elisa Saunalahti on näistä ainoa, joka on aloittanut 5G mobiililaajakaistan myymisen. Tätä liittymätyyppiä saa toki vain rajatuilla alueilla. Voi hyvinkin olla niin, että todellisia 5G-nopeuksia näemme vasta vuosien kuluttua. Tässä kestää kuitenkin ennen kuin 5G kuuluvuus on samalla tasolla kun 4G kuuluvuus.

Viime vuosina käyttöön on myös tullut 4G+, joka on tavallaan se ”oikea” 4G. 4G+ nopeus voi olla jopa 1 Gbit/s ja vasteaika on vain parin millisekunnin luokkaa. 4G+ käyttää samalla monta taajuutta ja voi tämän avulla kasvattaa kaistan kokoa. Nykyään monet laitteet tukevat 4G+ nopeuksia automaattisesti.

Halvin 4G liittymä

Jos etsit halvinta mobiililaajakaistaliittymää, kannattaa sinun ensin tarkistaa mistä lähin tukiasema löytyy ja mille operaattorille se kuuluu. Tämä hoidat helposti Cellmapper-palvelun avulla. Suosittelemme että hankit ainakin 100 Mbit/s liittymän. Tämä on kuitenkin vain teoreettinen maksiminopeus ja oikea nopeus täytyy itse testata kun liittymä on avattu. Alla vielä kolmen operaattorin parhaat tarjoukset 100 Mbit/s 4G-liittymälle.

Saunalahti Mobiililaajakaista 4G Super

Telia Rajaton Lite 100M

DNA Supernetti 4G

Pääset operaattorin tarjoussivulle tuotetta klikkaamalla.

4G verkko