5G liittymä

 Jokaisella operaattorilla on nykyään vaihtoehdot 5G-liittymälle. Yleisesti operaattoreiden valikoimissa olevat 5G-liittymät alkavat noin 300 Mbit/s liittymistä ylöspäin. 300 Mbit/s 5G-liittymä maksaa n. 30 euroa kuukaudessa.

Jos haluat nopeimman mahdollisimman mobiililaajakaista kotiisi, niin 5G-liittymä on vaihtoehtosi. Katso operaattoreiden tarjoukset liittymien hinnoille ja valitse käyttöösi sopiva nopeus.

5G on tehnyt tuloaan jo monen vuoden ajan ja ensimmäiset vaihtoehdot tulivat markkinoille vuonna 2019. Kunnolla kattavaa 5G verkkoa ja liittymiä saa kuitenkin vielä odotella monessa paikkaa hetken aikaa. Verkon laajentaminen kattavaksi oli samanlainen prosessi silloin kun 4G-verkkoa lanseerattiin. Alussa luvatut nopeudet eivät toteutuneet ja vasta vuosien päästä saatiin aidot 4G-nopeudet käyttöön. 5G-laitteiden yleistyminen pääsee kunnolla vauhtiin, kun 5G-ominaisuutta tukevia laitteita ja  uusia tuotteita tulee markkinoille.

5G nopeus

5G-tekniikan pitäisi mahdollistaa kymmenkertaisen tiedonsiirtonopeuden 4G:hen verrattuna. Yhteyden maksiminopeus pitäisi olla 10 Gbit/s, mikä riittäisi kaikenlaiseen netinkäyttöön. Tämän takia 5G-tekniikan pitäisi tulevaisuudessa korvata kaikki kiinteät yhteydet. 5G sopisi helposti koko kodin ainoaksi nettiliittymäksi jos netti toimii maksiminopeudella. Kokonaan kaikki kuituliittymät ei kuitenkaan häviä, koska 5G-verkon mastot tarvitsevat aina oman kuituyhteyden. 5G-mastoja täytyy myös asentaa useampaan paikkaan, koska 5G-tukiasemien lähetysteho on alhaisempi kuin 4G:n

5G netti kotiin ja kännykkään

5G-liittymiä saa vielä vähän odotella, vaikka jotkut valmistajat ovat jo tuoneet tuotteittaan markkinoille. Toki kaikki 5G-laitteet toimivat normaalisti 4G-verkosta, joten uuden laitteen hankkimisesta ei ole haittaakaan. 

5G- laitteet yleistyvät jatkuvasti ja lähes jokaisessa uudessa puhelimessa on tuki myös 5G-verkolle. Näin voit päivittää puhelinliittymäsi heti 5G-aikaan, kun 5G-verkko laajenee alueellesi.

Myös kotiin tulevien päätelaitteiden hinnat ovat laskeneet, joten 5G liittymät yleistyvät varmasti huimaa vauhtia, kun laitteiden hinnat tulevat alemmaksi.

 

G5 verkot

Operaattoreiden 5G liittymät

Jos tänään haluat kotiisi 5G-liittymän, niin löydät liittymävaihtoehdon jokaiselta operaattorilta. Pääset näkemään operaattorin kaikki 5G liittymävaihtoehdot klikkaamalla jotain tarjousta. Jos et löydä jostain syystä haluamasi operaattorin 5G-liittymää suoraan vertailutaulukosta, niin klikkaa mitä tahansa operaattorin liittymätarjousta, niin pääset katsomaan kaikki vaihtoehtosi liittymälle.

Kannattaa myös tarkistaa operaattoreiden 5G-verkon kattavuus, jotta näet, että liittymä toimii myös siellä, missä sitä käytät. Katso operaattoreiden verkkojen kattavuus alla olevista linkeistä:

Elisan 5G-verkon kattavuus

DNA:n 5G-verkon kuuluvuus

Telian 5G-verkon kuuluvuus

5G