5G liittymä

5G on tehnyt tuloaan jo monen vuoden ajan, mutta on tullut markkinoille vasta vuonna 2019. Elisa 5G-liittymät tuli myyntiin vuoden 2019 keskipaikkeilla ja muilla operaattoreilla 5G on vielä testivaiheessa. DNA 5G ja Telia 5G -liittymiä pääsee testaamaan pääkaupunkialueella. Elisan 5G-verkko on auki jo Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Kunnon 5G verkkoa ja liittymiä saa kuitenkin vielä odotella. Sama prosessi oli silloin kun 4G-verkkoa lanseerattiin. Alussa luvatut nopeudet eivät toteutuneet ja vasta vuosien päästä saatiin aidot 4G-nopeudet käyttöön. 5G-laitteiden yleistyminen pääse vauhtiin viimeistään vuonna 2020, kun suurimmat puhelinvalmistajat tuovat uusia tuotteita markkinoille.

5G nopeus

5G-tekniikan pitäisi mahdollistaa kymmenkertaisen tiedonsiirtonopeuden 4G:hen verrattuna. Yhteyden maksiminopeus pitäisi olla 10 Gbit/s, mikä riittäisi kaikenlaiseen netinkäyttöön. Tämän takia 5G-tekniikan pitäisi tulevaisuudessa korvata kaikki kiinteät yhteydet. 5G sopisi helposti koko kodin ainoaksi nettiliittymäksi jos netti toimii maksiminopeudella. Kokonaan kaikki kuituliittymät ei kuitenkaan häviä, koska 5G-verkon mastot tarvitsevat aina oman kuituyhteyden. 5G-mastoja täytyy myös asentaa useampaan paikkaan, koska 5G-tukiasemien lähetysteho on alhaisempi kuin 4G:n

5G netti kotiin ja kännykkään

5G-liittymiä saa vielä vähän odotella, vaikka jotkut valmistajat ovat jo tuoneet tuotteittaan markkinoille. Toki kaikki 5G-laitteet toimivat normaalisti 4G-verkosta, joten uuden laitteen hankkimisesta ei ole haittaakaan. Elisalta saa nytkin tilattua 5G-modeemin tai 5G-retittimen + liittymän.

G5 verkot

Elisa 5G liittymä

Jos tänään haluat kotiisi 5G-liittymän, onnistuu se vain jos hankit liittymän Elisalta. Sinun täytyy myös asua alueella jossa Elisan 5G-verkko toimii. Eli jos 5G-liittymä on pakko saada, täytyy sinun muuttaa Helsinkiin, Turkuun tai Tampereelle. Elisan puhelinliittymän saa nykyään 5G-valmiuudella ja liittymän hinta on vain 39,90 euroa kuukaudessa. Hinta on sama kun muiden operaattoreiden nopeissa liittymissä.

Tällä hetkellä markkinoilla on kolme puhelinmallia jossa on tuki 5G-verkolle. Jos olet harkinnut uuden puhelimen hankkimista, kannattaa vielä hankkia ihan tavallinen älypuhelin 4G-liittymällä. Jos satut asumaan Turun keskustassa, kannattaa sinun tarkistaa toimisiko kotonasi Elisan 5G. Turulla on Elisan kanssa hanke, jossa 5G-verkkoa laajennetaan nopeasti.

Siirry tästä tarkistamaan Elisan 5G-tarjoukset!

Lue lisää DNA:n ja Telian 5G-verkoista.

5G