Mikä on laajakaista?

Laajakaistaliittymässä data kulkee loppukäyttäjän modeemiin asti kiinteän verkon kautta. Kiinteäksi verkoksi lasketaan joko valokuitu, kupari tai näiden sekoitus. Nettiyhteyksiä tarjoavat yritykset myyvät asiakkailleen joko kaapeli-tv tai ADSL/VDSL -yhteydellä toimivia laajakaistaliittymiä. Taloyhtiöt ja yritykset käyttävät usein eri tekniikkaa, mutta nykyään kuluttajapuolen tekniikat toimivat yhtä hyvin yrityksillä. (Wikipedia)

Kiinteä laajakaista

Nopein nettiliittymä tuli aiemmin kaapeli-tv:n kautta, kun kaapelitelevisioverkko muutettiin kaksisuuntaiseksi. ADSL-tekniikan yleistyessä, saatiin tälle alalle myös kilpailua. Vaikka jokin alue olikin yhden operaattorin hallinnassa, piti verkon omistaja aina vuokrata verkkoa muillekin toimijoille. Viime vuosina kuituliittymät ovat yleistyneet, mutta näistä ei saada aina koko hyöty irti. Usein kuitukaapeli vedetään kerrostalolle asti ja loppusuora menee kuparikaapelin kautta asuntoon. Tästä pullonkaulasta päästään eroon vasta kun taloyhtiö uusi talon tietoliikennekaapelit. Jos kuituliittymän saisi suoraan pistorasiaan, olisi maksiminopeus 1 Gbit/s paikkeilla.

Liikkuva laajakaista (mobiililaajakaista)

Liikkuvan laajakaistan suosio lähti nousuun heti kun ensimmäinen älypuhelin tule markkinoille. Yhdysvalloissa mobiililaajakaista meni käyttöasteen puolesta kiinteän laajakaistan ohi jo vuonna 2014. Suomi oli vuonna 2017 mobiilikäytön kärkimaa ja sama meno jatkui vielä vuodesta 2018 eteenpäin. Mobiiliverkon nopeus on noussut huimaa vauhtia vuodesta 2000. Silloin maksiminopeus oli 9.6 kbit/s ja nykyään 5G-verkon avulla pääsee jo 1 Gbit/s vauhtiin. 5G-verkon pitäisi tulevaisuudessa pystyä 10 Gbit/s tiedonsiirtonopeuteen. Samalla tukiasemat uudistuvat ja nämä voivat palvella nykyistä useampia käyttäjiä.

Uusi tekniikka tulee varmuudella kasvattamaan mobiililaajakaistan suosiota tulevaisuudessa, mutta tällä hetkellä varmimman ja vakaan netin saa kiinteän laajakaistan kautta.

Laajakaista

Laajakaista tarjous

Kiinteän laajakaistan tarjous vaihtelee aina asuinpaikan mukaan. Jos haluat selvittää mikä operaattori tarjoaa parhaan kiinteän linjan, täytyy sinun tarkistaa asia operaattorin nettisivuilta. Kaikilla on käytössä järjestelmä, joka hakee kotiosoitteellesi kaikki mahdolliset liittymät. Jos saat vain tarjouksia liikkuvasta netistä tai hitaasta ADSL-liittymästä, ei taloosi tule muuta kuin tavallinen puhelinlinja.

Liikkuva laajakaista on näissä tapauksissa varmin vaihtoehto. Muista kuitenkin tarkistaa Cellmapperin avulla minkä operaattorin masto on lähin. Jos esim. Telian masto on lähin, ei muiden operaattoreiden tarjouksia kannata edes harkita. Jos tilaat liittymän netistä on sinulla aina 14 päivän peruutusoikeus, jos liittymä ei jostain syystä toimi kunnolla paikkakunnallasi.

Tarkista Telian, Saunalahden ja DNA:n parhaat mobiililaajakaistatarjoukset tästä!

Liikkuvat laajakaistat