Mokkula

Mokkula on arkikielen sana, jota käytetään mobiiliyhteyttä käyttävästä reitittimestä. Reitittimen avulla voit luoda nettiyhteyden yhdelle tai useammalle laitteelle. Alun perin mokkula-sanaa käytettiin kuvaamaan nettitikkuja, jotka ovat USB-modeemeja. Nämä nettitikut toimivat USB-portin kautta, jolloin pystyt luomaan nettiyhteyden laitteeseesi, jos se tukee USB-portin kautta toimivaa nettiä.

Nykyään matkapuhelinoperaattoreista eniten mokkula-nimitystä mobiilireittimistä käyttää DNA, sillä DNA:n nettilaitteet ovat nimetty mokkuloiksi. Telia ja Elisa puhuvat yleensä mobiilireitittimistä tai mobiililaajakaistareitittimistä, jos yrität etsiä heiltä tietoa mokkula-sanalla.

4G mokkula

4G mokkula nimitys, jolla laitteita etsimällä törmäät luultavasti DNA:n mobiililaajakaistareitittimiin tai sitten nettitikkuihin joita kaupataan mokkula-nimikkeellä. Mokkula 4G-yhteydellä kannattaa hankkia nettioperaattorisi kautta, jos sinulla ei ole kokemusta mobiilinettien asennuksissa.

Mobiilireititin

Mobiilireititin tai mobiililaajakaista reititin ovat samoja asioita. Kun laitteessa on toimiva mobiililaajakaista, reititin jakaa nettiyhteyden kotisi laitteille, joten voit sen avulla yhdistää tietokoneen, tabletin, älypuhelimen, television tai nettiradion nettiin.

4G reititin vaatii hyvän yhteyden toimiakseen. Jos mobiilinetti ei toimi kunnolla asunnossasi, niin kokeile vaihtaa ensin 4G reitittimen paikkaa esim. Ikkunan eteen. Näin parannat netin toimivuutta kotonasi. Voit testata netin nopeutta netistä löytyvillä nopeustesteillä, kun etsit parasta paikkaa reitittimelle.

Mokkula reititin

Mokkula reititin nimitystä käytetään mobiililaajakaistareitittimistä, joiden avulla voi luoda nettiyhteyden tarvitsemiisi laitteisiin. Käytännössä puhutaan samasta asiasta kuin em. kappaleissa.

4G nettitikku

4G nettitikkua voit käyttää luomaan nettiyhteyden vaikka läppäriisi, kun olet liikkeellä. Nettitikut olivat suosittuja jossain vaiheessa, sillä se oli helpoin tapa saada mobiilinetti toimimaan esim. Kannettavassa tietokoneessa USB-portin kautta. Nykyään on helppoa ja suosittua jakaa mobiilinettiä puhelimesta, jolloin et tarvitse erillistä nettitikkua saadaksesi läppärin toimimaan netissä, kun reissaat.

Jos kaipaat kuitenkin nettiä kotiisi vain yhteen laitteeseen, niin nettitikulla saat kätevästi nettiyhteyden kannettavaan tietokoneeseesi.

mobiilireititin

Mokkulan hinta

Jos teet määräaikaisen sopimuksen puhelinoperaattorin kanssa, niin mobiilireititin kuuluu yleensä kuukausihintaan. Kuukausikohtaisessa hinnoittelussa sinulla tulee olla yleensä reititin omasta takaa.

Jos sinulla on edellisestä sopimuksesta jäänyt ylimääräinen modeemi, niin voit käyttää myös sitä uuden liittymäsi kanssa. Ota kuitenkin huomioon, että sinun täytyy luultavasti muuttaa reitittimen asetuksia, jos uusi liittymäsi on eri operaattorilla.

Mokkulan hinta ilman liittymää

Mokkulan hinta ilman liittymää vaihtelee muutamien kymmenien eurojen nettitikusta mobiilireitittimiin, jotka voivat maksaa pari sataa euroa. Valitse sellainen laite, joka sopii omiin tarkoituksiisi. Halvimmissa mobiilireitittimissä ei ole ulkoisia antenneja laitteessa, joten ne eivät välttämättä toimi hyvin siellä, missä 4G-verkko ei kuulu hyvin.

Noin sadalla eurolla saat kotiisi 4G-verkossa toimivan mobiilireitittimen, jolla pärjäät mainiosti normaalissa käytössä.

Mobiililaajakaista tarjous – Katso vaihtoehdot

Löydät alla olevasta taulukosta voimassaolevat mobiililaajakaistatarjoukset ja voit helposti vertailla liittymiä tarpeidesi mukaan.